5 tips för ett säkert lösenord

 

5 tips för ett säkert lösenord

Artikeln publicerades i januari 2022

Vi spenderar mer och mer tid online vilket kräver säkra lösenord för att skydda våra personliga uppgifter. Trots många regler finns det fallgropar som kan vara enkla att falla i om man inte tänker sig för. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du skapar ett säkert lösenord.

Kanske känner du igen varningstexter som ”använd minst en stor bokstav”, eller ”använd minst ett specialtecken”. I stunden kan det kännas frustrerande att inte kunna använda det lösenord man vill. Hundens namn eller en förälders födelseår är ju lätt att komma ihåg – men därmed också enklare att hacka. Ett säkert lösenord skyddar dina personliga uppgifter från att hamna i fel händer online. Följ våra tips för ett säkrare uppkopplat liv.

1. Använd en lösenordshanterare

Använd en lösenordshanterare för att slippa komma på långa och komplexa lösenord. Här kan du också enkelt samla dina unika lösenord till alla dina inloggningar. Lösenorden sparas i ett krypterat valv, som är krypterat med ett huvudlösenord som du själv har valt. Exempel på lösenordshanterare är LastPass och Bitwarden.

2. Använd många tecken

Ett långt lösenord är generellt ett säkrare lösenord. Ett lösenord på 6 tecken kan gå väldigt fort att hacka, till och med under en minut. Om du istället dubblar antalet till 12 tecken kan det ta flera år. Därför bör du använda många tecken i ditt lösenord och variera med både små och stora bokstäver och specialtecken. Variationen gör ditt lösenord mer komplext och svårare att hacka.

3. Undvik det vanliga

När det är dags att välja lösenord är det lätt hänt att använda det första som dyker upp i huvudet. Därför är det inte helt oväntat att fraser som ”hejhej” och ”hejsan” ofta används. Vanliga lösenord är enklare att hacka och därför bör du välja bort vanliga fraser och nummer- och tangentbordsföljder (som 12345 och qwerty). Här kan du se en lista över vanliga lösenord 2021.

4. Se upp för personliga kopplingar

Långa och komplexa lösenord kan vara svåra att komma ihåg och det är därför vanligt att använda personlig information som är enkel att minnas. Men, personer som vill åt dina personliga uppgifter gör allt för att hacka ditt lösenord. Undvik därför att använda personliga namn eller födelseår i ditt lösenord. Använd istället ord och siffror som inte har någon personlig koppling till dig eller dina anhöriga.

5. Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering innebär att du, utöver ditt lösenord, behöver verifiera dig själv på ett ytterligare sätt. För att logga in behövs både ditt lösenord och någon form av enhet du äger för att komma åt dina personliga uppgifter. Ett smart sätt att göra din inloggning ännu säkrare. Tvåfaktorsautentisering finns bland annat tillgänglig på Facebook, som en extra säkerhetsfunktion. Där kan du till exempel välja sms-kod till din mobiltelefon, autentiseringsapp eller att använda en säkerhetsnyckel.

Bonus

Egentligen behöver det inte vara så komplicerat att välja ett säkert lösenord. Ta ut svängarna och kombinera ord och siffror hejvillt. Använd fraser, eller varför inte ramsor för att enklare komma ihåg ditt lösenord. Exempel på saker som skulle kunna ingå i ditt lösenord:

  • Städer du aldrig besökt
  • Djur som bor på en särskild plats
  • Saker du hittar på lunchpromenaden
  • Antal lyktstolpar eller krukväxter du kan räkna till just precis nu
  • Hur många glassar du tänker äta i sommar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få våra blogginlägg och tips via vårt nyhetsbrev, som kommer ut några gånger per år! Genom att ange din e-postadress så samtycker du till att vi skickar dig nyhetsbrev. Vi lämnar inte ut din adress till någon annan. Du kan när som helst avregistrera dig från fortsatta utskick.

Fler blogginlägg för din webbplats

E-barometern 2021
E-barometern 2021

E-barometerns årsrapport 2021 är släppt! Ta del av det senaste inom svensk e-handel och upptäck värdefulla insikter för dig som driver webbshop.

Svenskarna och Internet 2021
Svenskarna och Internet 2021

Läs summeringen av ”Svenskarna och Internet 2021” – värdefull information för dig som arbetar digitalt!

Svenskarna och Internet 2020
Svenskarna och Internet 2020

”Svenskarna och Internet 2020” kartlägger den svenska befolkningens internetvanor – läs ett kort utdrag!

Vi stärker din digitala närvaro

Checkbox

Du kan också mejla info@readydigital.se eller ringa oss på 0470-70 36 80