Så lägger du in video på din hemsida

Så lägger du in video på din hemsida

Artikel uppdaterad i juni 2022

Rörligt material gör din hemsida mer intressant att besöka och ökar chansen till konverteringar. Att lägga in video på hemsidan är inte alls svårt. Följ vår guide så är du igång på nolltid.

Filmklipp och rörliga bilder fortsätter att vara en av de stora trenderna online. En film skapar ett större engagemang hos besökarna och kan ofta förmedla ett intryck bättre än vad bara en bild eller text kan. Med en video ökar du chansen att nå fram med ditt budskap och snabbt fånga besökarens uppmärksamhet.

Läs också: YouTube i topp – mest använda sociala medie 2021

Börja med att filma

Så, vad ska du filma för något? Det finns mycket som dina kunder kan tänkas vara intresserade att se: guider på hur man använder dina produkter, en film om dina medarbetare eller rundtur på kontoret, information om nylanserade produkter, lyckade kundcase etc.

Dagens mobilkameror räcker oftast gott och väl för de flesta ändamål. Särskilt med tanke på att autentiskt och redigerat innehåll oftast har störst chans att gå hem hos tittaren. Planerar du dock att klippa och redigera ditt material kan det vara klokt att använda en kamera avsedd för filmning. Ska du filma mycket kan det vara värt att investera i kamera och objektiv som är anpassade specifikt för film.

Oavsett om du väljer att filma med kamera eller mobiltelefon finns det fler saker att tänka på:

 • Se till att ha riktigt bra ljus om du planerar att filma inomhus
 • Undvik att filma i direkt solljus eller motljus
 • Ta en titt på bakgrunden och se till att där inte finns distraktioner
 • Välj rätt format – liggande är oftast bäst om du ska publicera filmen på webben och stående lämpar sig oftast om du ska filma till sociala medier
 • Använd mick eller mygga om du ska fånga upp ljud

Ladda upp din video på YouTube eller Vimeo

YouTube och Vimeo är två bra alternativ för uppladdning av video. Se nedan exempel på hur du gör för att ladda upp din video på YouTube:

 • Logga in på YouTube med ditt Google-konto (har du inget, skapa här)
 • I menyn längst upp hittar du en videokamera med ett plus i, klicka på den och välj ”Ladda upp video”
 • Välj din video och bocka i fälten
 • Lägg till titel, beskrivning och välj en Thumbnail (den bild som kommer visa videon i miniatyr)
 • Vill du lägga till text på videon väljer du språk under ”Visa mer” för att låsa upp funktionen på nästa sida
 • Tryck på ”Undertexter” för att lägga till text. Antingen kan du ladda upp en färdig fil, eller texta direkt på YouTube
 • Bocka i ”Offentligt” vid publicering (så att filmen visas i sökresultaten på YouTube och du kan bädda in den på hemsidan)

Dela videon och bädda in på din hemsida

När du har laddat upp din film är det dags att bädda in den på din hemsida. Beroende på vilken plattform du använder så kommer metoden att vara annorlunda. I många hemsideplattformar finns idag alternativ för att bara klistra in länken till videon i en ”videomodul”, och så får du automatiskt en videospelare. Ska du använda videon inbäddat som en bakgrund (som vi gjort ovan) så kan det ofta funka bättre om videon läggs upp direkt till hemsidan (alltså inte till YouTube eller dylikt).

Gör så här för att lägga upp videon manuellt:

Under videon hittar du en ”Dela”-knapp. Klicka på den, så får du upp följande ruta:

video-hemsida

Här kan du välja att dela till diverse olika sociala medier, samt ”Bädda in” vilket är det vi ska göra nu. Tryck på ”Kopiera”.

Klistra in och justera storlek

Öppna din hemsideredigerare och gå dit du vill ha videon och klistra in koden du precis kopierade. Klart! Det enda vi vill göra dig uppmärksam på är att den inbäddade videon sätts till en bestämd bredd. I koden kommer du se en bit som säger width=”Ensiffrahär”, byt ut siffran till 100%. Då blir den alltid 100% bred av fältet den ligger i, vilket innebär att den följer med i storlek även på mindre skärmstorlekar. Bra va?

Exempel! Här är en video där Sara här på Ready pratar om digital marknadsföring:

Vi hjälper dig med film på webben

Checkbox

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få våra blogginlägg och tips via vårt nyhetsbrev, som kommer ut några gånger per år! Genom att ange din e-postadress så samtycker du till att vi skickar dig nyhetsbrev. Vi lämnar inte ut din adress till någon annan. Du kan när som helst avregistrera dig från fortsatta utskick.