Så lägger du in video på din hemsida

Så lägger du in video på din hemsida

Artikel först publicerad 2014, senast uppdaterad i juli 2018

Rörliga bilder gör din hemsida mer intressant att besöka och ökar chansen till konverteringar. Att lägga in video på hemsidan är inte alls svårt. Följ vår guide så är du igång på nolltid.

Rörligt material fortsätter att vara en av de stora trenderna online. En film skapar ett större engagemang hos besökarna och kan ofta förmedla ett intryck bättre än vad bara en bild eller text kan. Internetanvändare får allt sämre tålamod, och en video är ofta ett snabbare sätt att ta till sig information än vad en text är.

Börja med att filma

Så, vad ska du filma för något? Det finns mycket som dina kunder kan tänkas vara intresserade att se: guider på hur man använder dina produkter, en film om företaget, information om nylanserade produkter, lyckade kundcase etc. När du har bestämt vad du ska filma ska du välja kamera.

Nu för tiden har de allra flesta tillgång till någon form av videokamera. Kvaliteten på filmen från din mobiltelefon är inte optimal men för vissa ändamål räcker den gott, se bara till att filma i bra ljus och tänk på ljuden i omgivningen. Precis som med vanligt foto så får du oftast vad du betalar för – vill du ha bättre kvalitet så behöver du uppgradera dig i kameraväg. Ska du filma mycket kan det vara värt att investera i kamera och objektiv som är anpassade specifikt för film.

Ladda upp din video på YouTube eller Vimeo

YouTube och Vimeo är två riktigt bra videosajter och i vårt exempel kommer vi köra YouTube, mest för att det är den absolut vanligaste och mest välbesökta sajten. Så här gör du för att ladda upp din video på YouTube:

  • Logga in på YouTube med ditt Google-konto (har du inget, skapa här)
  • I menyn längst upp hittar du en videokamera med ett plus i, klicka på den och välj ”Ladda upp video”
  • Se till att Sekretess är satt till Offentligt (så filmen visas i sökresultaten på YouTube och du kan bädda in den på hemsidan)
  • Välj din video från datorn

Dela videon och bädda in på din hemsida

När du har laddat upp din film är det dags att bädda in den på din hemsida. Beroende på vilken plattform du använder så kommer metoden att vara annorlunda. I många hemsideplattformar finns idag alternativ för att bara klistra in länken till videon i en ”videomodul”, och så får du automatiskt en videospelare. Ska du använda videon inbäddat som en bakgrund (som vi gjort ovan) så kan det ofta funka bättre om videon läggs upp direkt till hemsidan (alltså inte till Youtube eller dylikt)

Behöver du lägga in videon manuellt, så gör du såhär:

Under videon hittar du en ”Dela”-knapp. Klicka på den, så får du upp följande ruta:
Dela video

Här kan du välja att dela till diverse olika sociala medier, samt ”Bädda in” vilket är det vi ska göra nu.

När du klickar på ”Bädda in” så kommer du vidare till nästa dialog. Där ser du en förhandsvisning av hur spelaren kommer att se ut och kan välja de inställningarna som passar dig. När du är nöjd, kopiera koden du ser i rutan.

Klistra in och justera storlek

Öppna din hemsideredigerare och gå dit du vill ha videon och klistra in koden du precis kopierade. Mer än så är det inte! Det enda vi vill göra dig uppmärksam på är att den inbäddade videon sätts till en bestämd bredd. I koden kommer du se en bit som säger width=”Ensiffrahär”, byt ut siffran till 100%. Då blir den alltid 100% bred av fältet den ligger i, vilket innebär att den följer med i storlek även på mindre skärmstorlekar. Bra va?

Exempel, här är en video där Sara här på Ready pratar om digital marknadsföring:

Ready 4 Video?

Checkbox

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få våra blogginlägg och tips via vårt nyhetsbrev, som kommer ut några gånger per år! Genom att ange din e-postadress så samtycker du till att vi skickar dig nyhetsbrev. Vi lämnar inte ut din adress till någon annan. Du kan när som helst avregistrera dig från fortsatta utskick.

Pin It on Pinterest